تگ ها:
اسکن پاراتیروئید
اسکن پاراتیروئید چیست؟
از اسکن پاراتیروئید جهت بررسی مشکلات احتمالی مربوط به غده پاراتیروئید استفاده می شود. غده پاراتیروئید در ناحیه گردن و پشت غده تیروئید قرار دارد و وظیفه اصلی آن تنظیم میزان کلسیم خون می باشد. این اسکن هیچ گونه عارضه جانبی ندارد فقط ممکن است زمانی که ماده رادیواکتیو به شما تزریق می شود طعم فلزی را در دهان خود احساس کنید که این عارضه به صورت موقت و کوتاه مدت است. به ندرت احتمال دارد احساس سوزن سوزن شدن، گر گرفتگی، اریتم (قرمزی پوست) و حالت تهوع داشته باشید. گاهی اختلالاتی سبب کم کاری (هیپو پاراتیروئیدیسم) و یا پرکاری (هایپر پاراتیروئیدیسم) پاراتیروئید می شود که در ادامه به آن ها می پردازیم.
کم کاری پاراتیروئید (هیپو پاراتیروئیدیسم):
عوامل متعددی در ایجاد این بیماری نقش دارند که در نتیجه سبب کاهش میزان کلسیم در خون می شوند. عوامل ایجاد کننده کم کاری پاراتیروئید عبارتند از:
- جراحی گردن
- بیماری های خود ایمنی
- وراثت
- کاهش منیزیم در خون
علائم هیپو پاراتیروئیدیسم:
- درد های عضلانی
- خستگی مفرط
- ضعف
- ریزش مو
- افسردگی
- اضطراب
- احساس سوزش در نوک انگشتان
پرکاری پاراتیروئید (هایپر پاراتیروئیدیسم):
هنگامی که پاراتیروئید پرکار می شود می تواند مقدار زیادی هورمون ترشح کند، در نتیجه باعث افزایش کلسیم خون شده که بیماری ها و عوارض متعددی به همراه دارد. هایپرپاراتیروئیدیسم دو نوع است، در نوع اول بزرگ شدن غده های پاراتیروئید ارتباط مستقیم با افزایش میزان کلسیم خون دارد. در نوع دوم بیماری ها سبب ایجاد هایپرپاراتیروئیدیسم می شوند. بیماری های ناشی از هایپر پارا تیروئیدیسم شامل موارد زیر می شوند:
- پوکی استخوان
- سنگ کلیه
- بیماری قلبی عروقی
- هایپر پاراتیروئیدیسم مادرزادی
علائم هایپرپاراتیروئیدسیم:
- درد در ناحیه شکم
- حالت تهوع
- کاهش اشتها
- خستگی بیش از حد
- تکرر ادرار
- احساس درد در استخوان ها و مفاصل
سرطان پاراتیروئید چیست؟
سرطان پاراتیروئید یک بیماری نسبتا نادر است که در آن سلول های سرطانی در بافت های غده پاراتیروئید تشکیل می شوند که به طور معمول در ابتدای بیماری خوش خیم وغیر سرطانی هستند و در موارد نادر، سرطانی شدن تومورهای پاراتیروئید اتفاق می افتد. تشکیل تومورهای پاراتیروئید در غدد پاراتیروئید منجر به افزایش سطح کلسیم خون می شود که اگر از نوع بدخیم باشد سطح کلسیم خون به اندازه ای افزایش پیدا می کند که به آن هیپرکلسیمی می گویند. برای تشخیص قطعی سرطان پاراتیروئید ابتدا سطح کلسیم خون را اندازه گیری می کنند. علائم سرطان پاراتیروئید شامل موارد زیر می شود:
- تکرر ادرار
- تهوع و استفراغ
- احساس ضعف و خستگی بیش از حد
- یبوست
- درد های عضلانی و یا گرفتگی اندام ها
- کاهش اشتها
- تشنگی بیش از حد
آمادگی های لازم جهت انجام اسکن پاراتیروئید:
- انجام این اسکن هیچ گونه آمادگی ندارد اما خانم های باردار و خانم هایی که در دوران شیردهی هستند حتما باید به پزشک خود اطلاع دهند.
- افرادی که داروهای تیروئید مصرف می کنند ممکن است لازم باشد قبل از انجام اسکن مصرف این داروها را قطع کنند.
- اگر ترس از فضاهای بسته دارید، قبل از شروع اسکن به تکنسین مرکز پزشکی هسته ای اطلاع دهید.
اسکن پاراتیروئید چگونه انجام می شود؟
برای انجام این اسکن، در ابتدا یک آنژیوکت (یک لوله پلاستیکی بسیار نازک) در داخل رگ در پشت دست بیمار یا بازوی بیمار قرار داده می شود تا مواد رادیواکتیو در آن تزریق شود. در فاصله های زمانی 20 دقیقه، 1 ساعت، 2 ساعت و در بعضی موارد 4 ساعت از ناحیه جلوی گردن و قفسه سینه بیمار تصویربرداری صورت می گیرد. گاهی ممکن است برای مقایسه با تصاویر اسکن پاراتیروئید، اسکن تیروئید هم انجام شود و گاهی اوقات برای افزایش دقت تشخیص، از روش SPECT استفاده می شود.