1. خانه
  2. >>
  3. خدمات تصویر برداری
  4. >>
  5. اسکن کلیه
  6. >>
  7. اسکن DMSA
  8. >>
  9. اسکن DTPA(اسکن هسته ای کلیه) و 8 اقدام قبل از انجام آن

اسکن DTPA(اسکن هسته ای کلیه) و 8 اقدام قبل از انجام آن

اسکن هسته ای کلیه چیست؟انواع اسکن های هسته ای کلیه :موارد متداول کاربرد این اسکن چیست؟آمادگی های لازم قبل از انجام اسکن کلیه:روند انجام اسکن به چه صورت است؟جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با مرکز پزشکی هسته ای پویا تماس حاصل فرمایید. اسکن هسته ای کلیه چیست؟ اسکن هسته ای کلیه شامل چندین نوع اسکن متفاوت است که در آن ها با تزریق رادیودارو عملکرد و آناتومی کلیه ها را ارزیابی می کنند. در اسکن هسته ای کلیه از مقادیر کمی از مواد رادیواکتیو به نام رادیودارو، دوربین مخصوص و رایانه برای ارزیابی عملکرد و آناتومی کلیه ها استفاده می شود و این اسکن تعیین کننده عملکرد کلیه می باشد. اسکن کلیه می تواند اطلاعات منحصر به فردی را ارائه دهد که اغلب با استفاده از سایر روش های تصویربرداری قابل دستیابی نیست.   انواع اسکن های هسته ای کلیه : انواع مختلفی از اسکن هسته ای کلیه برای…

اسکن هسته ای کلیه چیست؟

اسکن هسته ای کلیه شامل چندین نوع اسکن متفاوت است که در آن ها با تزریق رادیودارو عملکرد و آناتومی کلیه ها را ارزیابی می کنند. در اسکن هسته ای کلیه از مقادیر کمی از مواد رادیواکتیو به نام رادیودارو، دوربین مخصوص و رایانه برای ارزیابی عملکرد و آناتومی کلیه ها استفاده می شود و این اسکن تعیین کننده عملکرد کلیه می باشد. اسکن کلیه می تواند اطلاعات منحصر به فردی را ارائه دهد که اغلب با استفاده از سایر روش های تصویربرداری قابل دستیابی نیست.

 

انواع اسکن های هسته ای کلیه :

انواع مختلفی از اسکن هسته ای کلیه برای بررسی جنبه های مختلف عملکردی کلیه ها مورد استفاده قرار می گیرد. با این وجود، تمام این روش ها شامل تزریق رادیو دارو است که در آن ها مقدار کمی مواد رادیواکتیو به بیمار تزریق می شود. رادیوداروهای مختلفی وجود دارد که در بافت های مختلف بدن جذب می شوند و می توانند به پزشکان کمک کنند تا تشخیص بدهند آیا در کارکرد کلیه ها مشکلی وجود دارد یا اینکه کلیه ها به طور طبیعی کار می کنند. از اسکن كليه همچنین مي توان براي ارزيابی عملکرد كليه پیوندی استفاده كرد. پس از تزریق رادیودارو در رگ، این مواد در کلیه ها جذب می شوند و بعد انرژی های گاما ساطع می کنند که این انرژی توسط وسیله ای به نام دوربین گاما شناسایی می شود. دوربین به یک کامپیوتر متصل است که تصاویر خاصی را ایجاد می کند که جزئیاتی در مورد ساختار و عملکرد اندام ها و بافت ها ارائه می دهد.

تصویربردری هسته ای از کلیه
DTPA

 

موارد متداول کاربرد این اسکن چیست؟

چهار نوع تصویربرداری کلیه به منظور تعیین عملکرد کلیه ها وجود دارد:

  1. اسکن قشر کلیه (DMSA) که میزان عملکرد بافت قشر کلیه را از طریق تصاویر گرفته شده با یک دوربین گاما تقریباً دو ساعت پس از تزریق رادیودارو تشخیص می دهد.
  2. تصویری DTPA که جریان خون و عملکرد کلیه ها را به صورت مجزا بررسی می کند و شامل مجموعه ای از تصاویر است که 20 الی 30 دقیقه بلافاصله پس از تزریق رادیودارو گرفته می شود.

اسکن هسته ای کلیه

  1. اسکن کلیوی دیورتیک که وجود انسداد کلیه یا انسداد جریان ادرار را از طریق عکس های گرفته شده قبل و بعد از تزریق رادیودارو تشخیص می دهد.
  2. تصویربرداری کلیه با مهارکننده ACE که کمک می کند آیا علت فشار خون بالا به دلیل تنگ شدن شریان کلیوی است یا خیر. این اسکن در دو روز و با مقایسه تصاویر کلیه قبل و بعد از مصرف داروی فشار خون به نام “مهار کننده ACE ” انجام می گیرد.

این اسکن ها می توانند برای شناسایی نارسایی کلیه و یا عوارض مربوط به پیوند و همچنین تشخیص صدمات مربوط به کلیه با ارزش باشند و جزئیات منحصر به فردی در مقایسه با سایر روش های تشخیصی در مورد ساختار و عملکرد اندام ها و بافت ها ارائه می دهند.

آمادگی های لازم قبل از انجام اسکن کلیه:

اقدامات لازم می تواند بسته به نوع اسکن در حال انجام متفاوت باشد.

  • ممکن است از شما خواسته شود مایعات اضافی بنوشید یا احتمالاً مایعات داخل وریدی (IV) دریافت کنید.
  • در برخی موارد، ممکن است لازم باشد مثانه در هنگام اسکن خالی باقی بماند و این امر مستلزم قرار دادن سوند است.
  • در موارد دیگر، ممکن است از شما خواسته شود که قبل از تصویربرداری به دستشویی بروید و مثانه خود را خالی کنید. گاهی اوقات از شما خواسته شود قبل از اسکن خود برخی از داروها را قطع کنید.
  • خانم ها در صورت وجود احتمال بارداری یا شیردهی باید پزشک و تکنسین خود را مطلع نمایند.
  • در مورد هر دارویی که مصرف می کنید از جمله ویتامین ها و مکمل های گیاهی و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)  ، به پزشک و تکنسین مرکز پزشکی هسته ای اطلاع دهید.
  • هرگونه آلرژی، بیماری های اخیر و سایر شرایط پزشکی را ذکر کنید.
  • جواهرات و سایر لوازم جانبی فلزی را در خانه بگذارید. چنین اشیایی ممکن است در تفسیر اسکن تداخل ایجاد کنند. شما دستورالعمل های خاصی را بر اساس نوع اسکن دریافت خواهید کرد.
  • اگر کلاستروفوبیک هستید ، قبل از شروع اسکن خود باید به تکنسین اطلاع دهید.

روند انجام اسکن به چه صورت است؟

در اسکن هسته ای کلیه از ماده رادیواکتیو به نام رادیودارو استفاده می شود. این ماده در رگ تزریق می شود و در ناحیه ای از بدن شما که تحت بررسی است تجمع می یابد، جایی که مقدار کمی انرژی را در قالب پرتوهای گاما به شما می دهد. دوربین های ویژه این انرژی را ردیابی می کنند و به کمک رایانه تصاویری ایجاد می کنند که جزئیاتی از ساختار و عملکرد اندام ها و بافت ها ارائه می دهد. برخلاف سایر تکنیک های تصویربرداری، اسکن های پزشکی هسته ای بر فرآیندهای موجود در بدن، مانند میزان متابولیسم یا فعالیت های مختلف شیمیایی دیگر تمرکز دارند.

مناطقی با شدت جذب بیشتر که “نقاط داغ” نامیده می شوند، نشان می دهد که مقادیر زیادی رادیودارو در کجا انباشته شده است. در کدام ناحیه سطح بالایی از فعالیت های شیمیایی یا متابولیک وجود دارد. مناطق کمتر شدید یا “لکه های سرد” حاکی از غلظت کمتری از رادیو و فعالیت کمتری است. در اسکن کلیوی دیورتیک، اسکن کلیوی مهار کننده ACE ، و اسکن پرفیوژن کلیوی، تصویربرداری بلافاصله پس از تزریق رادیودارو شروع می شود در حالی که برای تصویربرداری از قشر کلیه، نیاز به تأخیر سه ساعته پس از تزریق رادیودارو است. از شما خواسته می شود به پشت روی تخت دراز بکشید.

اسکن هسته ای کلیه

در صورت لزوم ، یک پرستار یا تکنسین یک لاین داخل وریدی (IV) را درون رگ دست یا بازوی شما وارد می کند. هنگامی که زمان شروع تصویربرداری فرا رسیده باشد، دوربین گاما یک سری تصاویر را می گیرد. ممکن است دوربین در اطراف شما بچرخد یا ممکن است در یک موقعیت باقی بماند و از شما خواسته شود موقعیت بدن خود را بین تصاویر تغییر دهید. در حالی که دوربین عکاسی می کند ، شما باید برای مدت زمان کوتاهی بی حرکت باقی بمانید.

در بعضی موارد ، دوربین ممکن است بسیار نزدیک به بدن شما حرکت کند که برای دستیابی به بهترین کیفیت تصاویر لازم است.  گاهی اوقات تصاویر بیشتری به منظور بهتر شدن کیفیت اسکن و دقیق تر شدن گزارش اسکن لازم می باشد. نیاز به تصاویر بیشتر لزوماً به این معنی نیست که در اسکن مشکلی وجود داشته باشد یا اینکه چیزی غیر طبیعی پیدا شده است. این امر نباید برای شما نگرانی ایجاد کند. به غیر از تزریق داخل وریدی، اکثر روش های پزشکی هسته ای با درد همراه نیستند. هنگامی که دارو باید به صورت وریدی داده شود، زمان وارد کردن سوزن به داخل رگ شما، یک درد موضعی خفیف احساس می کنید. ممکن است هنگام تزریق رادیودارو احساس سرمای ناشی از ورود مایعات تزریقی به درون رگ را حس کنید. معمولاً عوارض جانبی دیگری ندارد.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با مرکز پزشکی هسته ای پویا تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فکر می کنید این مطلب برای دوستانتان مفید است؟ پس برای آنها بفرستید…
فهرست